Notícies

Home»Esdeveniment»Manifest per la retirada del monument franquista a Tortosa

Manifest per la retirada del monument franquista a Tortosa

Des de LGTeBre, associació de lesbianes, gais, transgèneres, bisexuals i intersexuals de les Terres de l’Ebre demanem la retirada del monument franquista del mig del riu Ebre a Tortosa, així com la dignificació de totes les persones represaliades per la dictadura amb una menció especial al record de les persones LGTBI.

La dictadura franquista, que va alçar el monument commemoratiu de la batalla de l’Ebre “evocando aquella gesta, en homenaje al caudillo de la cruzada y de los XXV años de paz española, y a los combatientes que hallaron gloria en aquella coyuntura heroica” va internar en camps de treball forçat, mòduls de presons i centres específics com els de Badajoz i Huelva a persones denunciades per mantenir relacions amb persones del mateix sexe.

A través de les lleis “de vagos y maleantes” de 1954 i la “de Peligrosidad y Rehabilitación Social” de 1970, 1600 persones a Catalunya i 5000 a tot l’Estat Espanyol van ser privades de llibertat, tractades inhumanament, i vigilades i expulsades del seu domicili en sortir al carrer.

A part del sofriment directe de totes aquestes persones, el clima social propiciat pel règim va fer molt difícil el desenvolupament natural de la sexualitat per a milers de persones, causant en molts casos l’exili, el suïcidi o una vida d’autonegació i privacions absolutament inhumana. Per altra banda, el masclisme imperant durant el franquisme va negar la sexualitat femenina i va invisibilitzar les lesbianes.

Aquesta situació es va estendre fins a l’any 1980, quan es van abolir les lleis gràcies a la mobilització dels primers moviments d’alliberament LGTBI.

És clar el pes simbòlic del monument feixista enclavat al mig del riu. Així, demanem que la ciutadania de Tortosa vote conscientment el 28 de maig i reclamen la retirada del símbol plantat pel dictador, i el reconeixement de totes les persones represaliades per la dictadura. Per altra banda, també demanem que el dictador Francisco Franco deixe de ser alcalde “honorari i perpetu” de Tortosa, tal com figura des de l’any 1964.

LGTeBre, maig del 2016

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

Leave a Comment

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.